FC Assen O8-1

KNVB bekerfinale Joure

Na mooie overwinningen in de poulefase en de eerdere knock-out ronden, mocht de JO8-1 zich opmaken voor de bekerfinale in Joure. Op zaterdag 2 juni stonden in alle vroegte twee bussen klaar op de Hoogspanning, aangezien ook de MO13-1 zich had geplaatst voor deze finaledag. En een rit in een echte spelersbus mag natuurlijk niet ontbreken op zo’n dag. Mede doordat de Avond4daagse een Avond1daagse was geworden, stonden de jongens in ieder geval fit aan het vertrek.

In Joure wachtte het team een drietal geduchte tegenstanders. Ook allemaal hoofdklasse teams die zich vanuit de kleine 300 teams die gestart waren in de beker zich relatief eenvoudig geplaatst hadden voor de finale. In een poule van vier zou er uitgemaakt worden wie zich bekerkampioen van Noord Nederland 2017-2018 mag noemen.

FC Assen startte tegen Zeerobben JO8-1 uit Harlingen. Een geheel onbekende tegenstander, waartegen onze jongens gewoon lekker moesten voetballen. Er werd dan ook goed gestart met een paar mooie doelpunten, maar na een beginfase waarin de ploegen nog gelijk op gingen leken de zenuwen wat vat te hebben gekregen op het team. De busreis, het massaal aanwezige publiek en de felheid van de tegenstander maakte dat er af en toe vergeten werd dat er zelf ook nog gevoetbald moest worden. En dat kan natuurlijk niet tegen zo’n sterke Friese tegenstander. Mede daardoor ging de eerste wedstrijd onnodig ruim verloren.

Daarna de herkansing tegen Twedo JO8-1, een goede bekende van onze jongens. Beide spannende duels tijdens de voorjaarscompetitie werden net verloren, maar de leiders aan beide kanten waren het er destijds over eens dat de ploegen erg aan elkaar gewaagd zijn. Vandaag liep het helaas even anders. Twedo schoot sterk uit de startblokken en bij de Assenaren speelde helaas nog niet iedereen vrijuit. Wederom werd er vrij ruim verloren, waardoor de eerste plaats definitief uit het zicht was.

Gelukkig nog een derde wedstrijd te gaan. Ditmaal tegen Lewenborg JO8-1. Tijdens de zaalcompetitie verloor onze JO8-1 nog van deze oranje brigade en ook was dit team uit Groningen verantwoordelijk voor de uitschakeling van onze JO8-2 in de laatste ronde voor de finaledag. Ook Lewenborg had de eerste wedstrijden verloren, maar stond er op doelsaldo beter voor. Er moest dus gewonnen worden om derde te worden.

Vastbesloten om deze laatste wedstrijd te winnen, waren het nu de jongens uit Kloosterveen die fanatiek aan de wedstrijd begonnen. Iedereen vloog er nu wel vol in om het toernooi alsnog succesvol te beëindigen. De eerdere zenuwen leken geheel verdwenen na de laatste woorden van trainer Alessandro. Sam bokste een paar hoge ballen uit het doel, Gijs bleef alle gaten dichtlopen en Teun liet geen man meer passeren achterin. Thijs en Lars gingen nu goed de duels aan op het middenveld en Twan, Robin en Thijmen vonden gaatjes in de verdediging. De verdiende voorsprong kon niet uitblijven: een frommelgoal van Thijmen en een mooie actie van Robin zetten onze jongens voor de rust op een 2-0 voorsprong.

Na rust werd het toch weer spannend. Door iets te frivool verdedigen geeft FC Assen de voorsprong geheel uit handen en met nog zo’n kleine 10 minuten te spelen stond het ineens 2-2. Er ontstond een echt bekerduel, vol spanning en met kansen aan beide kanten. Toch wisten onze toppers de wedstrijd naar zich toe te trekken. Twee minuten voor tijd geeft Thijmen na een goede actie aan de rechterkant een harde, half hoge voorzet. Deze toch best lastige bal wordt door Twan in één keer in het net geschoten! De derde plaats is binnen.

Na de laatste wedstrijd direct door naar de prijsuitreiking op het grote podium. Voor alle teams blijkt er een grote beker te zijn. Nadat aanvoerder Gijs onze beker en de medailles uitgereikt heeft gekregen, moet er uiteraard een groepsfoto gemaakt worden. Daarna weer snel de bus in, terug naar Assen.

Het was al met al een geweldige ervaring voor onze jongens, een finale spelen met de vier beste JO8 teams van Noord Nederland. Voetballen op de finaledag van de KNVB beker maak je immers niet vaak mee. Een dag om niet snel te vergeten!