Van 0 tot kampioen in 18 wedstrijden …

FC Assen O19-1 beleefde dit jaar een bijna traditioneel roerig begin. Met krap aan genoeg spelers, geen leider en dus niemand die de kleding op kon halen beloofde het niet bepaald een lekkere start te worden.
Er werd een ‘crisisteam’ gevormd waarin enkele ouders de taken van leider(s) op zich namen en Arjan van Emmerik pakte de trainingen op.
De eerste twee wedstrijden waren dramatisch, net aan verliezen omdat er nog geen lijn in het elftal zat, de conditie nog niet optimaal was en de scheidsrechters er anders over dachten dan wij.
Maar daarna begon de wederopstanding! Vanaf de onderste plek op de ranglijst begonnen we omhoog te kruipen. Zege na zege zorgde ervoor dat we gekscherend zeiden dat we nog gewoon kampioen konden worden.
Toen Henry Mansaray de trainingen overnam van Arjan kwam er nog meer structuur in het spel en werd er flink ingehamerd dat winnen de enige optie van iedere wedstrijd was. Dat deden we dan ook; winnen, winnen en nog eens winnen. LTC kreeg onderuit de zak (9-1) nadat we in de eerste wedstrijd van ze hadden verloren (2-1), we stonden duidelijk iets anders op het veld dan aan het begin van het seizoen!
Ook de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Stanfries werd gewonnen en we vonden onszelf in ieder geval najaarskampioen. Het biertje na die wedstrijd werd ons niet gegund, maar smaakte er niet minder om…
Na de winterstop lieten we er ook geen gras over groeien en wonnen we iedere pot op niet mis te verstane wijze. We werden zo langzaamaan een echte bedreiging voor de koploper en voor alle tegenstanders waren wij het ‘team to beat’. Maar dat lukte niemand, totdat we tegen BSVV moesten… De spanning van de belangrijkste wedstrijd van het seizoen, tegen de koploper, leek ons net iets te veel. We gingen mee in hun spel van hoge ballen vooruit, hadden meer dan pech met de leiding en verloren met 1-0; dág kampioenschap! Nu hadden we het zelf niet meer in de hand.
Alles veranderde toen BSVV onverwacht hun laatste wedstrijd tegen Asser Boys verloor (waarvoor dank). De kaarten waren daardoor opnieuw geschud en het ging nu om de allerlaatste wedstrijd van het seizoen; die tegen Fit Boys O19-1.
Het kon alle kanten op, spelen we gelijk, dan is BSVV kampioen, wint Fit Boys, dan zijn zij kampioen, en als wij winnen zijn wij kampioen. Een ontknoping die in de eredivisie niet zou misstaan!
Met de nodige spanning begonnen we aan de wedstrijd, speelden toch aardig ons eigen spel en kwamen na een minuut of 20 op 0-1 voorsprong. Alles weer op scherp in de pauze en in de tweede helft erop en erover! Dat deden we ook, uiteindelijk wonnen we met 0-3 glansrijk en werd ik een kwartier voor het einde, bij een 0-2 stand, al door de leider van Fit Boys gefeliciteerd (‘straks in alle euforie komt het er misschien niet meer van’).

Geweldig boys, wat hebben jullie een prestatie geleverd! Nooit af laten weten, steeds door gaan, fysiek sterk en technisch goed voetbal, hulde!
Het grootste deel van het elftal blijft samen en volgend jaar spelen we, door promotie op eigen kracht, in de eerste klasse.

Ik zie er nu al naar uit en ben blij dat ik er als jullie leider weer bij mag zijn! Bedankt voor dit seizoen, op naar het volgende kampioenschap!

Ronald van der Meer
Leider O19-1